BejelentésShaolin Kung Fu Iskola, Szeged
Balance Kung Fu SE

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Hírek
Közösségi oldal

Kövess minket a facebook-on! Legfrissebb hírek, képek, információk! Link a "Kapcsolat" menüpont alatt!

tovább >>


Folyamatos tagfelvétel!

Gyermekek, fiatalok és "fiatalos" felnőttek :) jelentkezését is folyamatosan várjuk! További részletek a "Hírek, közlemények" menüpont alatt!

tovább >>

Ch`ang Dung Sheng

"Repülő pillangó"(1908-1986)

  Szakértők szerint a XX. század egyik legnagyobb harcművésze volt... A shuai chiao nagymestere sohasem hátrált meg egy kihívás elől sem, és ami ennél is fontosabb, sohasem távozott vesztesen egy kihívás után sem! Több oldal is kevés lenne ahhoz, hogy Ch`ang mester legendás képességeiről és tudásáról írjunk.  Csak tiszetelettel és csodálattal beszélhetünk róla...Már fiatalon nagy népszerűségre és tudásra tett szert: több mester speciális technikáit sajátította el és állandóan továbbképezte magát. Tehette ezt mint a Nanking-i Kuo-Shu iskola tanulója és oktatója. Számos stílusban járatos volt - shuai chiao, Lo-Han, pa-Kua, shaolin kung fu. A harcművészet magasfokú átélése és a harcművész társadalomban szert tett hírneve folytán ezek közül két stílust alakított át: az egyik a Ch`ang Shih Tai Chi Chuan, a másik a Hsing-Jing Chuan. A harcművészek közössége mindkét módosított stílust elfogadta. A két stílus küzdelem központú, de őrzi az eredeti rendszer erejét. Ch`ang nagymester oktatott néhány különleges helyen is: Taipei-i Központi Rendőrakadémia, Nanking-i Harcművészeti Intézet. Ő volt Tajvanon minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse, ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője. Nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének, beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott... 78 éves korában hunyt el. Tajvanban "élő nemzeti kincs"-nek tekintették és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették...

A "Repülő Pillangó" története
  Ch`ang Dung Sheng nagymester 1908-ban, a majom évében született Hopei tartományban, amely egyébként arról ismert, hogy számos nagyszerű harcművészt adott a világnak. Az összes mester közül, akik az elmúlt 2000 évben kikerültek ebből a tartományból Ch`ang Dung Sheng a legismertebb nagymester - valószínűleg az utóbbi 300 év, de kétségtelenül az évszázad legjobb harcosa e stílusban. Ch`ang Dung Sheng nagymester hét éves volt, mikor első Kung Fu edzéseit vette. Az első technikákat apjától, nagyapjától tanulta. Később a híres Chang Fen-Yen volt tanítója, aki a Pao-Ting Shuai-Chiao - ennek az ősrégi stílusnak leggyorsabb és legerőteljesebb ága - legkiválóbb szakértőjének számított. Chang Fen-Yen Ping Jing-Yee legjobb tanítványa volt. Ping Jing-Yee életében akárcsak Ch`ang, élő legendává vált. Ch`ang nagymester a kezdetek óta gyanította, hogy mestere Chang Feng-Yen kora legjobbjai közé tartozik. Ezt bizonyította az is, hogy minden fiatal harcos vele együtt akart edzeni. A sok jelentkező közül csak nagyon keveseket fogadott tanítványául. Ch`ang nagymester nem csak ezen kevés kiválasztottak egyike volt, de már 17 évesen mester elnevezésre tett szert. Ő volt Feng-Yen mester kedvenc tanítványa, sőt feleségül vette mesterének második legidősebb lányát.
  Mikor Ch`ang 20 éves volt, elhagyta Hopei tartományt, hogy Nankingban, Kína legjobb iskolájában, a Kuo-Shu iskolában megtanulja az ország legfontosabb Kung-Fu stílusait. Nagy megtiszteltetést jelentett, ha valakit felvettek ebbe az iskolába, és aki ide akart járni, annak az elképzelhető legszigorúbb vizsgáknak kellett alávetnie magát. Ch`ang nagymesternek ötéves kemény edzésének köszönhetően első próbálkozásra sikerült kiállni ezt a próbát, mégpedig oly meggyőzően, hogy kiképző lett az iskola Shuai-Chiao osztályán. Emellett a stílus mellett otthon volt még a Ching-Ly, lo-Han, Pa-Kua stílusokban, és a Shaolin Kung Fu számos elemében is.
  Egy hagyományos tornán Ching-Chia Kua-ban a mongol bajnok Hukit is kihívta. A 200 kilós óriás ellen csak dobótechnikákat alkalmazva küzdött, és a hatalmas súlykülönbség ellenére ellenfele minden támadását semlegesíteni tudta, míg végül "tönkreverte".
  Ch`ang nagymester 25 évesen részt vett az 5. Kuo-Shu-Torna selejtező küzdelmeiben Nankingban. Több mint 1000 harcos mutatkozott be itt, köztük a legfontosabb kínai stílusok mesterei. A torna tétje az volt, melyik stílus bizonyul a legjobbnak. Ch`ang nagymester minden ellenfelét legyőzte, "intimellenségével" Lu Chiou-Sheng-gel bezárólagosan, és így a nehézsúly bajnoka lett. Ez volt a legutolsó ilyen típusú torna, ahol minden harcművészet mesterei felléptek, hogy bebizonyosodjék, ki a legjobb köztük. Ezt a versenyt tekintették a legkeményebb kihívásnak, amelyben felmérték egymásközt erejüket, és az egyes harcművészetek minőségét. A torna győztesét mint kikezdhetetlen kínai mestert ismerték el.
   Dicsőséges győzelme után Ch`ang nagymester nagyon sokat utazott, hogy művészetét Kínán kívül is megismertesse, és hogy különböző stílusok mestereinek segítségével bővítse tudását. Ezen a módon 70 különböző mester speciális technikáit tanulta meg.
   A II. világháború alatt Ch`ang nagymester a hadsereg speciális egységeinek képzésében vett részt. Ez az életszakasza oly gazdag anekdotákban, hogy egyedül ezekről könyvet lehetne írni. Ezen a helyen csak ízelítőt nyújtunk ezekből: Kuang-Si börtönében minden ott szolgálatot tevő Judo-specialistával kiállt. Miután minden őrt legyőzött, kiállt a foglyok ellen is, akik megszokták, hogy minden nap Judo edzéseken vegyenek részt. Ch`ang mester mindenkit legyőzött, aki kiállt ellene - kivétel nélkül. Köztük nagy tekintéjű Judo-bajnokok is voltak, mint Hakayama Taido, Hisa Kuma és Hichi Masao.
  1948-ban kiírták Shanghaiban az országos bajnokságot, de a háború előtti tornákkal ellentétesen ezen a versenyen már nem engedélyeztek minden stílust. A Shuai-Chiao újabb változtatásaival független versenyt készítettek elő. Más stílusokat, mint a Kuo-Shu-t már nem engedélyezték. A harcosok 32 tartományból és 12 városból érkeztek, 9 kínai csapat és 58 katonai egység tagjai voltak. Ch`ang nagymester, aki akkor 40 esztendős volt, a hadsereget képviselte. Minden ellenfelét könnyűszerrel legyőzte, és ezzel bebizonyította, hogy 15 év után is ő volt a "No.1".
  Miután a nemzeti bajnokságokat kétszer elnyerte, és számtalan viadalban győzedelmeskedett, Ch`ang nagymester úgy döntött, hogy a tanításnak szenteli magát a Taipei rendőrakadémián, ahol 30 éven át adta tovább tudását. Ezidő alatt ő volt Tajvanban minden nemzeti bajnokság hivatalos felelőse. Ezen kívül a hadsereg és a rendőrség fő kiképzője volt. Tajvanban a Shuai-Chiao-nak több mint 30.000 tagja van, miáltal ez a világ legnagyobb kínai harcművészeti szövetsége.
  1975-ben Ch`ang nagymestert meghívták Marokkóba, hogy ott II. hassan király előtt előadást tartson a kínai harcművészetekről. Látogatása során Ch`ang nagymestert kihívta a Királyi Gárda fő kiképzője, 4 danos taekwondo mester. Ch`ang nagymester elfogadta a kihívást. A harc csak néhány másodpercig tartott, Chang nagymester koreai ellenfelét öntudatlan állapotban küldte padlóra. Az eltelt évek szemmel láthatóan nem fakították meg tudását.
  1982-ben Ch`ang nagymester megalapította a I.S.C.A.-t, és nagyon sok időt szentelt művészete terjesztésének. Beutazta az egész világot, bemutatókat és szemináriumokat tartott ...
  1986. június 18-án 78 éves korában hunyt el Ch`ang nagymester. A csodálatot és tiszteletet, mely a harcművészetek ismerői közt világszerte övezi, nem lehet szavakba foglalni. Tajvanban "élő nemzeti kincs"-nek tekintették, és máig ő az egyetlen mester, akinek a piros-fehér-kék (Tajvan nemzeti színei) övet adományozták. Az övet vele együtt eltemették...
  Halála után a Shuai-Chiao 10. Dan fokozatát megszüntették, ez szimbolizálja, hogy az olyan mesterek mint Ch`ang nagymester a századunk kezdetén meglévő, a Kung-Furól felhalmozott tudás legalább 60%-át magával vitte a sírba.
  Nagyon valószínű, hogy kínai harcművészetek teljes történetében nincs mégegy mester, aki fél évszázadon keresztül veretlen maradt - és itt nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Ch`ang nagymester egyetlen kihívást sem utasított vissza.
  Ch`ang nagymester Gene Chicoine mestert választotta ki, hogy átvezesse a Shuai-Chiao családját a 21. századba. 72 technikát tanított meg neki, védekezések, és támadások kombinációját. Megbízta azzal, hogy minden professzionális Shuai-Chiao kiképzőnek tanítsa meg ezeket a technikákat. Ezek közül a technikák közül 12 nagyon veszélyes, sőt halálos is lehet! Ezért a Shuai-Chiao a legrettegettebb harcrendszerek egyike, amelyet eddig még egy kihívásos harcban sem győztek le. A Shuai-Chiao az egyetlen stílus, amely az ellenfelet valóban "földhöz csapja".

Ugrás a lap tetejére
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!